Knutseltip Gezellige winterhuisjes

De dagen worden korter en donkerder. Kerstversiering duikt op in het straatbeeld en ik heb alvast zin om gezellig in de zetel te kruipen met een kom warme soep. Wil je het nog gezelliger maken? Waarom probeer je dan niet samen deze mooie huisjes te maken?

  1. Kneed je klei goed door en gebruik een deegrol om alles mooi egaal te rollen. Superhandig is om hier dunne latjes van ongeveer 1 cm naast te leggen. Zo rol je het overal even dik!
  2. Maak op deze manier een grote plak in een rechthoekige of vierkante vorm. Voor een huisje heb je 4 muren nodig en een dak. Snij deze verschillende vormen uit de klei. Denk op voorhand na over wat voor huisje je wil maken. Eentje met een puntdak? Een appartementsgebouw? Een soort van boerderij? Het kan helpen om op voorhand even de vorm van de muren te tekenen op een blad papier. Hier zie je enkele voorbeeldjes, maar probeer gerust ook zelf iets te bedenken.
                    
  3. Heb je alle onderdelen? Dan is het nu tijd om ramen en deuren te maken. (Let er op dat er een gat is dat groot genoeg is voor het theelichtje) Omdat je werkt met warmte, is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat deze ook weg kan. Een raam of een mooie uitsparing in het dak is dus belangrijk. Zorg er ook voor dat het huisje hoog genoeg is, dat de vlam en de bijhorende warmte voldoende ruimte krijgt. De ramen en deuren snij je gemakkelijk weg met een mesje.
             
  4. Nu kan je alles aan elkaar zetten. Begin eerst met de 4 muren. ‘Lijm’ deze aan elkaar door voldoende klei op de hoek aan te brengen en de 2 delen telkens goed aan elkaar te wrijven. Staan je 4 muren er? Dan kan je voorzichtig het dak er op vast ‘lijmen’. Doe dit op dezelfde manier en let er overal op dat je muren hun dikte blijven behouden.
  5. Staat het stabiel? Dan kan het nu drogen. Geef het de tijd om te drogen, dus niet op een verwarming. Wanneer het proces van uitdrogen te snel gaat, kunnen er namelijk barsten ontstaan.
  6. Als laatste schilder je je huisje wit. Je kan het zo linken met sneeuwwitte winterlandschappen en de eenvoud maakt het des te mooier. Het kaarsje zal het huisje een gouden gloed geven. Maar wees gerust creatief. Wil je je huis in het goud of zwart schilderen, kan dat uiteraard natuurlijk ook.

Het is een mooi ‘kaarsenhuisje’ om het gezellig te maken, maar je kan het natuurlijk ook gebruiken als een mooi cadeautje of een originele nieuwjaarsbrief! Een klein gedichtje en met een theelichtje erbij en klaar! Supertof cadeautje om te krijgen van je mete/petekindje of de (klein)kinderen. (Hou brandende kaarsen altijd onder toezicht. Vertrouw je de kaarsjes niet? Vervang ze dan door kerstlichtjes.)
Laat die feestdagen nu maar komen! Geniet van de gezelligheid en alvast fijne feestdagen!

Krijg je niet genoeg van al die vuile vingers en ben je nog op zoek naar een fijn creatief cadeau voor de kinderen (of jezelf)? Neem dan zeker eens een kijkje in onze leuke, dikke knutselboeken ‘Vuile vingers‘ en ‘Kleurenbuffet‘. Er staan nog massa’s leuke creatieve ideeën in om met de kinderen aan de slag te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van onze creatieve tips & workshops? Volg & like ons op instagram of onze facebook-pagina Vuile vingers.

Contact

contact@lynnbruggeman.be
  Vuile vingers
  Vuile vingers