Stilaan komt er beterschap. Maar voorlopig zitten we nog even in ons kot. Dus gaan we gewoon lekker door met onze wekelijkse knutseltips. Deze keer kan je eigen Kotkunstboek maken. Het wordt een creatief dagboek van tekeningen, schetsen, droedels, bedenkingen tijdens deze gekke periode. Regelmatig zal ik hier nieuwe ideetjes posten om met je Kotkunstboek aan de slag te gaan. Deze kan je uitvoeren, maar laat je vooral zelf ook gaan! Stuur gerust foto’s van jouw fijne Kotkunstboek door (bv. via facebook).
#1
- Zoek een oud boek. Het kan een roman zijn. Een kinderboek waar je al veel te oud voor bent. Een strip of een sprookjesboek dat je al 20 keer gelezen hebt. Vraag wel even thuis of je het hiervoor mag gebruiken.
Ik vond een oud boek van toen ik zelf nog op de lagere school zat.
- Als eerste neem je de kaft onder handen. Schilder de kaft, kleur ze vol met bic of gebruik vetkrijtjes.
- Dan bedenk je een leuke titel. Misschien wordt het een ‘Qu-ART-antaine-bundel’ of misschien bedenk je wel een gekke naam? Wat dacht je van ‘Knaldada’ of ‘Hoofdgepruttel’? Gebruik je fantasie en schrijf, knip, plak je letters op de kaft.
- Ook de achterkant kan je personaliseren. Moet hier misschien het portret staan van de auteur? Maak dan een leuk zelfportret. Of rap een gedicht over jezelf en schrijf het hier.
#2
- Open je Kotkunstboek op een pagina met veel tekst. We maken hier een super vrolijk kunstwerk vol bonte kleuren. Welke kleuren ken jij allemaal? Met welke letter beginnen ze? Geel begint met de letter ‘g’. Zoek nu alle woorden die beginnen met een ‘g’ en duid ze aan met een stift.
- Dan doe je hetzelfde met bijvoorbeeld blauw. Rood. Oranje. Wit. Heb je geen stift in die kleur? Gebruik dan een krijtje of een potlood. Ga zo verder. Ik gebruikte voor de ‘z’ zwart. Turkquoise voor de ’t’. Huidskleur voor de ‘h’.
- Wees creatief en gebruik je fantasie. Welke letters hebben nog een kleur nodig? Verzin zelf een naam hiervoor. Bijvoorbeeld ‘appeltjesgroen’ voor de ‘a’. Voor de ‘k’ bedacht ik ‘knalgroen’. Voor de ‘v’ werd het ‘vrolijkgeel’. Enzovoort.
- Bekijk je kleurrijk kunstwerk. Het is abstracte kunst geworden. Dat wil zeggen dat je er geen figuurtje in kan herkennen. Vind je het mooi geworden? Draai je kunstwerk eens op zijn zij. Of ondersteboven. Aan wat doet het je denken? Probeer eens de woorden te lezen die je niet hebt aangestreept. Begrijp je er nog iets van het verhaal of is het een grappig gedicht geworden?
#3
- We maken een geheime gedachte in ons Kotkunstboek. Waar droom je stiekem van? Terug naar school mogen? Naar zee gaan? Je vrienden? Of misschien zelfs je liefje? We maken een tekening van onze grootste verlangens en verstoppen deze in ons boek.
- Open je boek ergens in het midden. Draai je boek een kwartslag. Teken een grote wolk en met witte verf schilder je deze in. Heb je geen verf? Gebruik je fantasie en gebruik krijtjes. Of plak witte papiertjes of zelfs watten op je wolk.
- De pagina achter je wolk schilder je nu ook wit. Op deze pagina komt je tekening. Laat alles eventjes drogen.
- We maken van onze wolk een ‘deurtje’. Hiervoor knip je de wolk uit behalve een klein stukje. Zo blijft je wolk nog vast hangen aan je blad. Vouw je wolk nu open & toe alsof het een deur is in je boek.
- Open je wolk en teken zo op de pagina er onder je tekening. Misschien teken jij wel een groot feest met al je vriendjes? Of teken je oma & opa?
- Als allerlaatste doe je lijm op de randjes van het blad van je tekening. Plak nu de vorige bladzijde (waar de wolk op staat) hierop. Nu kan je enkel nog via je wolk naar je geheime tekening kijken.
#4
- Ook in ons Kotkunstboek kan het ‘Mei, plasticvrij’ zijn. Ga op zoek naar verschillende plastic verpakkingsmaterialen. Dat kan van snoep en koekjes zijn, maar evengoed het etiket van een fles. Of de verpakking van keukenrol. Het netje dat rond de citroenen zat. De kleurrijke plastic clipjes die een broodzak afsluiten. Zoek vooral naar plastic waar je gemakkelijk in kan knippen en dat dun genoeg is om in je boek te plakken.
- Kijk naar je gevonden materiaal. Welke kleuren heb je allemaal? Welke stukjes vind je mooi? Knip deze uit en leg deze voor je.
- Open je boek en vul de twee pagina’s met je plastic vondsten. Schuif ze heen en weer. Knip er stukjes af. Of haal iets weg. Kijk naar je kunstwerk en bedenk wat het nog nodig heeft. Extra kleur? Een donker vlak? Misschien moet je net iets weghalen?
- Wanneer je tevreden bent over je compositie (dwz hoe je alles op je blad gerangschikt hebt), leg je alles voorzichtig naast je boek. Lijm de bladzijden in met lijmstift. Nu kan je ‘plastic schilderij’ plakken. Check even of je boek nog toe kan en laat het dan open drogen.
#5
- Leg je boek open op een ‘lege’ pagina. Op het blad ervoor mag ook nog niet getekend zijn.
- Lees de tekst. Over wat of wie gaat het? Kan je er een tekening bij bedenken? In mijn boek gaat het over een relmuis.
- Denk gerust nog even na over de tekst wanneer je de rechterpagina inkleurt met vetkrijtjes. Kies hiervoor best donkere kleuren.
- Wanneer heel het blad vol gekleurd is met krijt, draai je een pagina terug. Hierop ga je een tekening maken met een stylo of potlood. Door goed te drukken, drukt je tekening door..
- Draai je blad om en kijk naar je doordruktekening.
- Probeer ook eens te ‘krassen’ in het vetkrijt zelf. Kleur nog bij of werk nog af waar nodig.
- Experimenteer met deze techniek en maak gerust een aantal krastekeningen.
#6
- Christo, een Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar is vorige zondag gestorven. Hij stond ervoor bekend om grote gebouwen, object en zelfs eilandjes in te pakken. Als eerbetoon pakken we in deze tip enkele pagina’s in.
- Christo gebruikte stof en touw, maar uiteraard mag jij ook andere dingen gebruiken. Zoek achter een oude kussensloop, t-shirt, inpakpapier, bubbelplastiek, bakpapier, …
- Leg je stof, papier, … rond de pagina’s die je wil inpakken. Vouw het toe zodat het een pakje wordt.
- Om alles op zijn plek te houden gebruik je touw, wol of plakband.
#7
- Ga op stap met je boek. Wandel naar het park of het bos. Loop door de straten rond je huis. Of neem je boek mee naar de tuin.
- Welke dingen zou je willen bewaren? Een mooi bloemetje? Een speciaal blad? Misschien een beetje rode aarde? Of een klein stukje houtskool? Zoek best dingen die redelijk plat zijn.
- Open je boek op een lege pagina en leg je vondsten op een manier dat je het mooi vind. Zorg wel dat je boek nog toe kan.
- Schrijf er bij waar en wanneer je het gevonden hebt. Welke naam heeft het? Waarom vind je het zo speciaal? Teken er een regenworm of een ander beestje bij.
- Doe je boek toe en leg er iets zwaar op. Kijk over een week nog eens terug. Zijn je vondsten hard veranderd? Plak ze gerust nog even vast met plakband.
#8
- We recycleren een pagina uit ons boek tot een kunstwerk! Scheur een pagina uit.
- Zoek nog andere leuke papiertjes bij het oude papier zoals een stukje keukenrol, een oude post-it, een stukje ruitjespapier en eventueel een leuk kleurtje dat je mooi vindt.
- Knip alle restjes papier in strookjes en dan nog eens in kleine stukjes. Het lijkt wel een confettifeest!
- Laat alles een nachtje weken in een emmertje water en mix het eventjes met de keukenmixer. Ik doe dit maar kort omdat ik het wel mooi vind om de verschillende papiertjes er nog in te kunnen herkennen, maar langer kan natuurlijk ook.
- Leg een zeefje op een bakje en giet voorzichtig alles door het zeefje. De ‘brij’ haal je uit het zeefje en druk je plat tussen je handen en op de pagina in je boek. Leg er eventueel nog een vod of dweil onder en laat het drogen.
Wil je op de hoogte blijven van onze creatieve tips? Volg & like ons op instagram of onze facebook-pagina Vuile vingers. Voor meer leuke & inspirerende opdrachten, kan je ook eens het dikke knutselboek ‘Vuile vingers’ eens bekijken.