Magisch lichtjesspel

‘Wauw!’ Dat zijn de reacties die ik elke keer opnieuw krijg bij deze geweldige magische opdracht. Kinderen leren niet alleen iets over hoe olie en water zich gedragen (steam), je kan het ook als insteek gebruiken om iets te vertellen over het noorderlicht (kijk helemaal onderaan naar het effect met het groene licht). En daarnaast is het uiteraard ook een supertoffe en coole creatieve opdracht. Je kan deze terugvinden in het dikke creatieve knutselboek ‘Vuile vingers’, maar ik geef er graag nog een speciale draai aan voor jullie mbv een lampje.

De dagen worden wat korter en kouder en dan willen we het vooral gezellig maken. Niet alleen binnen werkt deze opdracht goed, buiten in het donker wordt het eens zo spannend én gezellig!

Wat heb je ervoor nodig: bokaal met water, vork, pipetje, klein mengpotje, olie, ecoline in verschillende kleuren of voedingskleurstof en een lichtje (je gsm of een fietslampje)

Hoe ga je tewerk:
1. Giet in je mengpotje een bodempje olie en drup hier verschillende kleuren ecoline of kleurstof in.

2. Roer voorzichtig de ecoline en de olie. De deeltjes ecoline worden nu kleiner, maar het wil niet echt mengen met de olie. Dat komt omdat ecoline watergedragen is en water & vet zijn geen vrienden. Olie (of vet) zal dus altijd bovenop water willen drijven.

3. Giet je mengsel in de bokaal en bewonder het spektakel! De olie blijft zoals je kan zien op het water. De deeltjes ecoline gaan nu langzaam zakken door de olie en komen terecht in het water waar ze zich wel mengen met het water. Het effect duurt niet heel lang, maar blijft wel superspeciaal. Het doet wel denken aan een ander universum of zelfs een vulkaanexplosie volgens sommige kinderen.

4. Wil je het nog specialer maken, dan haal je de lampjes erbij! Hou de bokaal voorzichtig vast en hou je lampje klaar onder de bokaal. Doe de lichten in huis of in de klas uit of zoek buiten de donkerte op en steek de zaklampen, fiets- & gsmlichtjes aan. (Tip: schrik voor een accidentje? Steek je gsm voor alle veiligheid in een diepvrieszakje.) Wat een magisch effect!

De laatste foto doet echt denken aan het noorderlicht, maar ze zijn allemaal adembenemend mooi om naar te kijken. Experimenteer gerust met verschillende kleuren. Veel plezier!

Zoek je nog meer creatieve opdrachten? Kijk dan zeker eens naar het dikke creatieve doeboek ‘Vuile vingers’ en onze pagina met creatieve coronatips. Meer info over onze leuke creatieve workshops voor kinderen vind je hier.

Wil je op de hoogte blijven van onze creatieve tips? Volg & like ons op instagram of onze facebook-pagina Vuile vingers.

Contact

contact@lynnbruggeman.be
  Vuile vingers
  Vuile vingers