Dansende tekeningen & je eigen stoere tattoo

Kriebelen de vingers om nog eens fijn te experimenteren? Deze opdracht is echt een hele leuke. Het is een experiment waarbij je je tekening kan laten dansen én je eigen kunstwerk op je arm kunt zetten alsof het een echte tattoo is!

  1. Eerst gaan we een beetje oefenen. Neem een glazen schaal en whiteboard-stiften in verschillende kleuren. Maak met één van de stiften een hele eenvoudige tekening. Bijvoorbeeld een ballon of een huisje. Alle lijnen moeten aan elkaar vast hangen.
  2. Giet nu heel voorzichtig en traag aan de kant van de schaal water (op kamertemperatuur). Als het goed is komt de tekening heel voorzichtig los van de schaal en gaat deze ‘dansen’ in het water. Je kan zachtjes bewegen met de schaal om de tekening te helpen los komen. Probeer zeker verschillende stiften en kleuren uit. Soms lost de inkt gewoon op of blijft het plakken aan de schaal. Je moet dus echt wat experimenteren om het te pakken te krijgen. Supercool om naar te kijken als het lukt!
  3. Nu je weet welke stiften het beste werken, begint het écht leuk te worden! Probeer nu eens iets moeilijkers te tekenen. Denk eraan dat je geen losse streepjes of puntjes kan hebben. Die blijven niet ‘hangen’ in je tekening. Probeer eens een appel, vlinder, stoel, … Het lukt niet altijd, maar blijf vooral proberen.
  4. Je kan ook iets schrijven. Schrijf je naam of een boodschap met geschreven letters. Of maak lettersoep en schrijf alles in hoofdletters van elkaar.
  5. Teken nu verschillende kleine Coronavirussen. Laat ze met het water los komen van de schaal. Wat moesten we ook alweer vaak doen om het virus te bestrijden? Jep, onze handen wassen. Voeg dus maar een drupje afwasmiddel toe en kijk wat er gebeurt.
  6. Ook leuk om te doen is een achtergrond maken voor onder je glazen schaal. Teken bijvoorbeeld met krijtjes een blauwe lucht met wolken op een wit papier. Leg dit onder je schaal en teken nu met de speciale stift een vogel. Door het water lijkt je vogel net te vliegen in de lucht! Of maak met krijtjes op een papier de zee met golven. Teken in je schaal een bootje. Het lijkt net te ‘dansen’ op de golven! Wat zou er gebeuren als er toevallig een wind opsteekt? Neem er een rietje bij en blaas er zachtjes door.
  7. Waarom probeer je geen race tussen bootjes of pijltjes? Vouw de randen omhoog van een lang stuk aluminiumfolie. Teken op de folie enkele pijltjes en giet er water bij. Rietjes in de aanslag! Ready, set, go!
  8. Het wordt nog spannender! Teken nu in een grote schaal een grotere tekening. Een aantal bloemen, een vis, allemaal sterretjes? Of gewoon een fantasietekening? Vul de schaal ook weer zachtjes met water. Is je tekening helemaal los gekomen? Help je tekening eventueel door heel zachtjes met de schaal te bewegen. Wanneer je kunstwerk zweeft op het water, leg je je arm of hand er bovenop. Tadaa! Er staat een tattoo! Hoe leuk is dat 🙂
  9. Weet je eigenlijk waarom dit gebeurt? Deze whiteboard-stiften zijn gemaakt om niet te hard te hechten. Je moet ze achteraf namelijk nog gemakkelijk van het bord kunnen vegen. Als je er dan zachtjes water aan toevoegt, heeft de inkt net de neiging om het gladde oppervlak los te laten en te gaan drijven.

 

Dit experiment lukt niet altijd van de eerste keer omdat de inkt best fragiel is. Daarom geef ik nog wat extra tips mee:

  • Nieuwe stiften lijken het beste te werken.
  • Druk niet te hard op de stift.
  • Giet het water van zodra je tekening op de schaal staat. Wacht dus niet te lang.
  • Het water moet minstens op kamertemperatuur zijn. Lauw werkt ook. Bij heet water zal de tekening oplossen.
  • Giet het water heel traag van aan de kant om de tekening niet kapot te maken.
  • Van zodra de tekening loslaat, ‘blaast’ deze op. Bedenk dus gerust tekeningen met veel ronde vormen. Abstract tekeningen (die niet direct iets voorstellen) werken ook heel goed.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van onze creatieve tips? Volg & like ons op instagram of onze facebook-pagina Vuile vingers. Voor meer leuke & inspirerende opdrachten, kan je ook eens het dikke knutselboek ‘Vuile vingers’ eens bekijken.

 

De doelstellingen op een rijtje: kinderen leren
-tekenen
-kunst met wetenschap combineren
-plezier beleven aan een steam-opdracht
-hun fantasie gebruiken
-dat ‘mislukken’ een deel van het proces is
-out of the box denken

Contact

contact@lynnbruggeman.be
  Vuile vingers
  Vuile vingers