2 Creatieve tips voor Vaderdag

Vaderdag komt dichterbij en ook deze superheld willen we graag in de watten leggen! En je kan ze trouwens ook voor de mama gebruiken, want het ziet er gewoon heel leuk uit! Geef je papa & mama een vrolijke & originele pauze of aperitief met deze leuke cadeautjes.

We maken namelijk onderzetters voor dat welverdiende pintje van papa of die lekkere aperitief van mama. Of gebruik het om een warme tas muntthee op te zetten! De onderzettertjes zijn gemaakt van onder andere oude fietsbanden en kunnen dus tegen koude, warmte én vocht. Als dat geen leuke manier van upcyclen is 😀

Daarnaast maken we ook leuke ‘glas-herkennertjes’. Ideaal in deze Corona-tijden dat je nog weet welk glas van wie is. Elk drankje wordt een feest!

Stoere onderzetters

1. Zoek een oude fietsenband. (Fietsenmakers geven ze graag weg) Of als je liever werkt met een (oude) dweil of vod met een leuk motiefje kan dat natuurlijk ook. De lentekuis is nu toch gedaan 😉 Deze absorberen goed het vocht en zijn dus ook heel geschikt als onderzettertje.

2. Knip repeltjes van 10 cm lang en telkens zo’n 1 cm breed. Een beetje smaller of breder mag uiteraard ook. Je hebt er zo’n 20-tal nodig.

3. Met de repels gaan we weven. Zo maken ze bijvoorbeeld ook tapijten of lappen stof. Neem één repeltje en leg in de andere richting telkens een repel er op en eentje er onder. Dit mag elkaar zo afwisselen.

4. Om te zorgen dat dit blijft liggen kan je de repeltjes vast nieten of gebruik een stevige contactlijm (bv. bisontix of pattex).

5. Schuif nu tussen de repeltjes telkens een nieuw repeltje. Dit moet zoals een slangetje op en neer gaan. Let wel op: Kijk naar het ‘slangetje’ van de vorige rij. Begon deze boven een repeltje? Dan leg je het volgende slangetje er onder. De slangetjes wisselen elkaar dus altijd af. Zat het vorige slangetje onder een repel, dan gaat het slangetje op deze rij er boven gaan. Het volgende slangetje zal er terug onder zitten.

6. Heb je een mooi vierkant ’tapijtje’ geweven? Dan niet je de 3 kantjes nog vast zoals je in het begin hebt gedaan. Eventueel knip je de repeltjes die uitsteken mooi af.

 

Leuke ‘glas-herkennertjes’

1. Neem een oude fles van water, frisdrank,… Spoel de fles goed uit.

2. Knip of snij de versmalling van de fles er af. Vraag eventueel hulp van mama. De meeste flessen knippen wel heel gemakkelijk.

3. Knip een vierkantje uit van zo’n 5cm op 5cm. Groter mag ook.

4. Bedenk wat je graag wil schrijven of tekenen voor vaderdag. Ik schrijf bijvoorbeeld ‘Allerliefste papa’ en teken een snor er onder. Maar je mag natuurlijk ook iets anders tekenen. Een das? Een auto? En voor mama een bloemetje? Wordt het een mannetje? Gebruik een alcoholstift (in verschillende kleuren). Teken op de bovenste helft van het plastic.

5. Op de onderste helft teken je nu twee streepjes zoals hieronder op de foto te zien is.

6. Knip het uit en maak knipjes op de twee streepjes.

7. Klaar! Maak een lekker drankje voor je papa en hang het ‘glas-herkennertje’ eraan. Maak er gerust ook eentje voor jezelf en je mama, broer en zus.

Wil je op de hoogte blijven van onze creatieve tips? Volg & like ons op instagram of onze facebook-pagina Vuile vingers. Voor meer leuke opdrachten, kan je ook eens het dikke knutselboek ‘Vuile vingers’ eens bekijken.

De doelstellingen op een rijtje: kinderen leren
-over recycleren & upcyclen
-weven
-hun fantasie gebruiken
-werken rond een thema (vaderdag)
-werken met afvalmateriaal
-out of the box denken

Contact

contact@lynnbruggeman.be
  Vuile vingers
  Vuile vingers