Vakantiegangers & waterratten

Yes! Het is bijna vakantie! En om helemaal in de sfeer te komen maken we leuke vakantiegangers & waterratten die kunnen drijven op water. Ideaal dus voor tijdens een warme zomerdag om afkoeling te zoeken.

 1. Zoek eerst een kurk, een blokje hout (van bv. de speelgoedblokken), een stukje noppenplastiek of een plastic dekseltje. Test ze gerust al eens uit of ze goed blijven drijven. Weet je waarom die dingen blijven drijven? Dit komt bijvoorbeeld omdat het voorwerp heel licht is of lucht bevat. Zo zal er lucht blijven zitten in het randje van het dekseltje waardoor het drijft. Ook in kurk zit veel lucht. En zowel kurk als hout wegen ook minder dan water.
 2. Deze drijvende materialen worden luchtmatrassen. Zo kunnen onze mannetjes straks heerlijk ronddobberen in het zwembad. Maak ze gerust een beetje vrolijker door ze te versieren met kleurrijke alcoholstiften of te beschilderen met acryl-verf.
 3. Dan moet je weten hoe groot je mannetje mag worden. Iets kleiner dan je luchtmatras. Knip uit een wit papier een stukje zodat je exact weet hoe groot je zonneklopper mag worden.
 4. Ga je een jongen of een meisje tekenen? Teken met een potlood zachtjes het hoofd, het lichaam, de armen en de benen.
 5. Als de basis getekend is, kan je nu je tekening afwerken. Teken de ogen, het kapsel, het badpak, …
 6. Kleur je mannetje in met stiften of kleurpotloden.
 7. Dan knip je je figuurtje voorzichtig uit.
 8. Om je zonneklopper waterdicht te maken, plakken we zowel op de achterkant en de voorkant plakband. Dit kan met een dikke rol tape, maar uiteraard ook met gewone tape. Duw alle luchtbellen naar de zijkant.
 9. Met je schaar knip je nu rond je figuurtje. Laat een randje plakband staan om er zeker voor te zorgen dat er geen water tussen komt.
 10. Nu kan je gaan spelen met je mannetje. Leest ze een boekje? Dan knip je nog een boekje en plak je de handen vast aan het boekje. Of houd hij zijn armen onder zijn hoofd?
 11. Leg je zonneklopper op zijn luchtmatras. Het ziet er nu al super vrolijk uit! Maak er gerust meer.
 12. Leg je figuurtjes op een blauw papier met wat huishoudfolie voor het watereffect.
 13. Of in het zwembad, een bak met water of gewoon je bad. Ze dobberen heerlijk rond alsof het echt vakantie is!

 

 

Nog meer leuke & inspirerende opdrachten? Kijk eens in de dikke knutselboeken ‘Vuile vingers’  & ‘Kleurenbuffet’ voor nog een hele zomer creatieve pret! Wil je op de hoogte blijven van onze creatieve tips? Volg & like ons op instagram of onze facebook-pagina Vuile vingers.

 

De doelstellingen op een rijtje: kinderen leren
-tekenen
-kunst met wetenschap combineren
-wat drijven betekent
-plezier beleven aan een steam-opdracht
-werken in een thema (vakantie)
-hun fantasie gebruiken
-out of the box denken

Contact

contact@lynnbruggeman.be
  Vuile vingers
  Vuile vingers