Week van de opvoeding: 6 creatieve tips voor ouders

Beste mama, beste papa,

In het teken van de Week van de Opvoeding geef ik jullie graag 6 creatieve tips. Om je toch even samen een moment van rust te geven.

Want het was toch even aanpassen met die Corona-crisis. Je was al een superheld voor je kleine deugeniet, maar nu is het for real. Terwijl je een video-meeting hebt met je collega’s, leg je de schoolboeken open. Zoek je op hoe ook alweer die vernieuwde grammatica-regels werken. Met je 3de arm steek je de was in. Of was het al je 4de arm? Je tenen gebruik je misschien om te stofzuigen. Of om een boodschappenlijstje te schrijven. Als je je hoofd nog niet verloren hebt, heeft het misschien wel een punt gekregen. Dat Corona een rustige periode zou worden? Yeah right. Niet dus.

Hoe je het ook draait of keert tijdens de Corona-crisis tonen we onze kinderen dat het belangrijk is om sterk & veerkrachtig in onze schoenen te staan. En dat het al eens kan tegenzitten. Ongetwijfeld. Dan wil je je kind(eren) uiteraard meegeven dat ze niet bij de pakken moeten blijven neerzitten.

En dan zijn kunst & creativiteit een verfrissend middel om te tonen dat er voor alles een oplossing bestaat. Het verbreedt je horizon én je leert ‘out of the box‘ denken. En dit hoeft écht niet door ‘hoogstaande kunst’ te maken. Nee, geef je dochter/zoon de vrijheid om te ontdekken, te experimenteren, zich te verwonderen. En jawel, soms ook te mislukken. Soms moet je gewoon voluit ‘op je bakkes gaan‘. Want hieruit leer je en ontdek je nieuwe dingen.

“Prutsen is de meest onderschatte fase van een creatief proces.” (Silke Nijkrake, Prutsproducties)

Tips

Deze 6 tips geven jou en dochter/zoonlief de kans om even anders naar de wereld te kijken. Gun jezelf deze momentjes. Geniet er samen van! En geef even niet toe aan de ‘Corona-ratrace’.

 

1. Pippi Langkous.

We zijn misschien niet allemaal kunstenaars. Maar we zijn wél allemaal creatief. Heel vaak hoor ik: ‘ik kan dat niet‘. Of ‘Ik ben niet creatief. Ik doe het niet.‘ Zeg dat niet meer. Want we staan er vaak niet bij stil dat onze kinderen deze gedachte overnemen. Zonder het te beseffen, blokken we zo een kans op een leermoment of een nieuw inzicht af.
Pippi Langkous zegt: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’
Er bestaan geen grenzen aan creativiteit. Het ‘stopt’ niet met ouder worden. Het is een kwestie van je instelling bij te schroeven en je hierin te trainen. Iedereen is creatief.
Yes, you can!

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Pippi Langkous)

2. Bekijk kunst.

Zoek elk een kunstwerk dat je echt niet mooi vindt. Beschrijf het kunstwerk. Waarom vind je het lelijk?
Bedenk nu samen wat je er dan weer wel knap aan vindt. Misschien zijn de kleuren en het thema totaal je ding niet. Maar als je beter kijkt, vind je het misschien wel interessant hoe de ‘vlekken’ geschilderd zijn. Of valt er je toch een klein detail op, dat je wel intrigerend vindt.
Op deze manier leer je je kind niet alleen zijn/haar mening te motiveren, maar ook om dingen vanuit een ander standpunt te bekijken. Dingen zijn niet zwart-wit.
(*Voor wie er meer over wil weten: een boeiend filmpje hierover, vind je onderaan.)

 

3. Out of the box.

Ga op zoektocht door je huis (of buiten). Zijn er objecten die je mooi vindt of structuren die je interessant vindt? Verzamel ze en bekijk ze. Hoe voelen ze? Hoe ruiken ze? Sorteer ze eens op kleur of op vorm. Welke vind je goed samen passen? Kan je ze stapelen? Maak verschillende composities en maak er foto’s van. Of maak een kunstwerk voor aan je muur.
Kijk met andere ogen naar de voorwerpen. Draai ze ondersteboven. Kan je een nieuwe functie bedenken voor het object? Misschien wordt een oude schoen wel een pennenbakje?

4. Ga op ontdekking.

Ga op avontuur in je keuken, je tuin, je buurt. Ontdek materialen. Ontdek nieuwe woorden. Of verzin er. Noteer deze. Teken ze. Hou een schetsboekje bij om je bedenkingen, krabbels, tekeningen, ideeën op te schrijven.
En doet het er toe wat anderen vinden van jouw creaties? Neen. Echt niet. Bedenk dat ‘iets mooi’ vinden heel relatief is. Als ik de vraag ‘vind je het mooi wat ik gemaakt heb?‘ krijg, antwoord ik àltijd: ‘Is dat belangrijk wat ik er van vind? Wat denk je zelf?‘ Zo leert je kind zélf kritisch te zijn. Die ontdekking is essentieel om met een open blik naar de wereld te kunnen kijken.

 

5. Omgekeerde dag.

Doorbreek de sleur en doe deze dag alles omgekeerd. Praat achterstevoren. Begin met het dessert. Beweeg in reverse. Gegarandeerd lachen & dolle pret! En uiteraard worden ook de regels omgegooid! De kinderen zijn nu de ouders en omgekeerd! Zij beslissen over het fijne uitje, maar zij maken voor een keer ook het eten. Yes! Is dat weer goed geregeld! Laat je maar heerlijk in de watten leggen 😀

 

6. Vervelen mag.

Het soms niet meer weten. Het gevoel van altijd iéts te moeten doen. Nope, vandaag dus niet. Plan een dag niets in. Ook geen schermpjestijd dus. Geen prikkels. Verveel je om het hardst. Steendood. Nutteloze tijd denk je? Gek genoeg, wanneer je door dat eerste momentje van verschrikkelijke verveling bent, word je er net creatief van. Je gaat dagdromen. En daar word je vindingrijk van. Je brein gaat op zoek naar creatieve manieren om de verveling te omzeilen. En voor je het weet ben je de tuin onder de loep aan het nemen, heb je net dé oplossing bedacht voor dat ene probleem, ben je aan het knutselen geslagen of hebben de kinderen net het gekste spel ooit bedacht.
(**Voor wie er meer over wil weten: een boeiend filmpje hierover, vind je onderaan.)

Verveel. Ontdek. Bedenk. Creëer. En vooral: have fun!

 

Ontdek meer

Vanuit deze filosofie heb ik voor leerkrachten & ouders meer dan 30 creatieve ‘ontdek-opdrachten’ geschreven en gebundeld in het boek ‘Vuile vingers’. Verfrissende & uitdagende workshops voor kinderen, maar laat je vooral niet tegenhouden om mee te doen of gewoon zelf aan de slag te gaan. Experiment & spelplezier staan voorop!

Speciaal voor deze bizarre tijden, maakte ik ook een pagina met creatieve coronatips. Hier vind je verschillende fijne opdrachten. Maak je eigen schaduwstad, stel een een origineel boeket samen, vrolijke feesthangers knutselen, werk rond ‘Mei, plasticvrij’, speel met je eigen pimped/virtual reality, enzovoort. Hier vind je ze allemaal.

 

*

**

Contact

contact@lynnbruggeman.be
  Vuile vingers
  Vuile vingers